Calopteryx virgo (Linnaeus, 1758)

Specia este caracteristica mai ales zonelor de deal sau montane inferioare (dar si in zonele deluroase) cu ape  curgatoare, rar specia poate fi observata si pe lacuri (lacuri de acumulare cu ape curgatoare care intra in acestea).

In general specia se poate determina usor (masculii… cu femelele este mai greus cand sunt si alte specii ale genului in acelasi loc). Masculul este albastru metalic cu aripile in intregime iridiscente (in albastru-verzui), uneori baza si varful aripii sunt partial translucide. Femele au o culoare generala aramie si au aripile maroniu translucide iar spre varful aripii pe marginea anterioara o pata alb-galbuie, pseudopterostigma.

Este o specie care de obicei se intalneste la umbra, in coroana arbustilor/arborilor de pe marginea apelor dar poate fi intalnita si la departare de orice curs de apa.

Copularea este precedata de un “dans” elaborat al mascului. Femele depun ouale in diferite plante/resturi vegetale submerse. Pentru depunerea acestora uneori femele se scufunda in totalitate sub apa. Din aceste oua larvele eclozeaza dupa circa 14 zile

In Romania poate fi observata ca adult din mai pana in septembrie.

In Romania nu exista specii asemanatoare, probleme de identificare pot aparea doar in cazul femelelor, cu specia Calopteryx splendens.

******

harta cu raspandirea speciei reflecta datele cunoscute (personale, terte persoane [date confirmate de fotografii si/sau exemplare colectate] sau literatura [asa cum este citat, nu exista intotdeauna posibilitatea de verificare, dar unele date pot fi discutate… cand este cazul])… aceste harti sunt in continua dezvoltare


Ai vazut aceasta specie undeva? Da-ne de stire (incercam sa punem mai multe puncte pe harta)

Specia in diferite ipostaze:

mascul, langa Zeicani (HD) la 10.iulie.2007

Leave a Reply