Calopteryx splendens (Harris, 1782)

Specia este caracteristica mai ales zonelor de ses (dar si in zonele deluroase) cu ape mai mult sau mai putin curgatoare si cu fund malos, specia poate fi observata si pe lacuri.

Este una dintre libelulele care se determina usor (masculii… cu femelele nu este chiar atat mai usor mai ales cand sunt si alte specii ale genului in acelasi loc). Maculul este verde-albastrui metalic iar pe aripi se poate vedea o banda albastru iridiscent mai mult sau mai putin extinsa. Ca o regula in general cel putin varful si baza aripilor sunt translucide. Femele au o culoare generala mai verde si au aripile verzui translucide iar spre varful aripii pe marginea anterioara o pata albicioasa, pseudopterostigma.

In general este o specie teritoriala dar seara se pot observa aglomerari de zeci/sute de exemplare in locurile de odihna.

Copularea este precedata de un “dans” al mascului. Femele depun ouale in diferite plante/resturi vegetale submerse. Pentru depunerea acestora uneori femele se scufunda in totalitate sub apa. Din aceste oua larvele eclozeaza dupa circa 14 zile

In Romania poate fi observata ca adult de la sfarsitul lui aprilie pana la sfarsitul lui septembrie.

In Romania nu exista specii asemanatoare, probleme de identificare pot aparea doar la femele, cu ale speciei Calopteryx virgo.

dupa: Hämäläinen, Matti (2008) Calopteryx splendens (Harris, 1780) – a note on the publication date of the description of the Banded Demoiselle Journal of the British Dragonfly Society 24(1): 19-23, anul publicarii speciei este 1780.

******

harta cu raspandirea speciei reflecta datele cunoscute (personale, terte persoane [date confirmate de fotografii si/sau exemplare colectate] sau literatura [asa cum este citat, nu exista intotdeauna posibilitatea de verificare, dar unele date pot fi discutate… cand este cazul])… aceste harti sunt in continua dezvoltare


Ai vazut aceasta specie undeva? Da-ne de stire (incercam sa punem mai multe puncte pe harta)

Specia in cateva ipostaze:

Leave a Reply